Symbool: De haak

  • Posted on: 11 April 2007
  • By: hans

Het Mirdan symbool bestaat uit 4 elementen. Het is een bewustzijnssymbool.

De haak is het eerste element. De haak staat symbool voor pijn en angst, maar meer nog voor het bewust zijn van al je pijn en al je angst.
Het is het symbool voor kwetsbaarheid.

Je eigen kwetsbaarheid onder ogen zien is erg moeilijk. Als kind waan je je onkwetsbaar. Langzaam maar zeker wordt je je steeds meer bewust van je kwetsbaarheid. Veel mensen gaan dat uit de weg, maken zichzelf minder belangrijk en zoeken iets wat wel onkwetsbaar lijkt: een God, een staat, een stam, een filosofie. Alles om de kwetsbaarheid te vermijden.

Maar kwetsbaarheid is de essentie van menselijkheid. Kwetsbaarheid geeft waarde aan ons leven, omdat we alles kwijt kunnen en zullen raken.

Op het moment dat je je eigen kwetsbaarheid kunt erkennen en voelen (en daarmee je angst en pijn kunt erkennen en voelen) krijg je een eerlijker beeld van jezelf en ben je meer in staat jezelf te zijn.

Kwetsbaarheid is vreselijk en schitterend tegelijk.

Kwetsbaarheid is niet ongedaan te maken, er is geen oplossing voor, is niet te temmen, niet mild te maken, niet te verlichten, niet te relativeren. Het is onze achilleshiel en medekern van ons menszijn.

reference: