Enerzijds/Anderzijds: We moeten praten
Op de site Enerzijds Anderzijds staat een artikel dat geschreven is door een lezer van het boek 'Leegte'. Een mooie oproep tot dialoog met juist mensen waarmee je het in deze gepolariseerde tijden oneens bent.
Op de site Enerzijds Anderzijds staat een artikel dat geschreven is door een lezer van het boek 'Leegte'. Een mooie oproep tot dialoog met juist mensen waarmee je het in deze gepolariseerde tijden oneens bent.
De jaren 20 zijn best wild. Het begon met Covid, gevolgd door de OekraIne-oorlog. En nu ook een grote inflatie, sterk gestegen energieprijzen en zelfs een nucleaire dreiging,
Daar komen langzame, maar minstens zo grote veranderingen bij: de opkomst van China, met daarbij de relatieve neergang van het Westen. De klimaatproblemen, de veranderingen in de bevolkingssamenstelling. Etcetera, etcetera.
Veel mensen hebben het gevoel dat de samenleving nu sneller verandert dan hiervoor. En zeker in Europa denken veel mensen dat die verandering niet in de goede richting gaat.
Met grote trots kan ik aankondigen dat het boek 'Mirdan-filosofie: Leegte' op 29 mei verschijnt bij uitgeverij Elikser.
'Leegte' gaat over het verschil tussen existentiële leegte en het dagelijks leven. In de leegte is er geen betekenis, geen zin te bekennen. Het dagelijks leven vraagt er om, heeft die zin en betekenis wél nodig.
Op welke manier kan je dat verschil overbruggen?
In 'Leegte' vertel ik over mijn manier. Hoe ik omga met het geven en vinden van betekenis in het dagelijks leven, terwijl de (existentiële) leegte er ook altijd nog is.
Ik schrijf een boek over de kloof tussen de leegte en het dagelijks leven, maar heb het idee dat maar weinig mensen überhaupt het probleem zien.
De leegte is de plek zonder woorden, zonder concepten. Er zijn onnoemelijk veel varianten van de leegte. Een ervan is bijvoorbeeld een innerlijke rustige plek, waar je tot bezinning komt. Als je daar uit bent kun je weer volop meedoen met het dagelijks leven.
Pu is een persoonlijk begrip. Wat voor mij pu is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Maar de kans is groot dat die persoonlijke verzamelingen van wat pu is, grote overlappen bevatten.
Daarom ben ik begonnen met een serie om het niet-weten (pu) in Corona-tijd te onderzoeken met verschillende mensen.
Verschillende invalshoeken die verschillende inzichten opleveren. En samen ons wellicht iets vertellen over wat we gezamelijk niet weten.
Marzoek betekent: dat wat ervaart
In het onkenbare osmo is er iets gebeurd waardoor wij een mu hebben, een ervaringswereld.
Wat is daar gebeurd? Er is in osmo iets ontstaan dat ervaart, marzoek noem ik het.
Marzoek zorgt dat we kúnnen ervaren, maar ook wélke ervaringen we hebben.
Als je een kopje ziet zorgt marzoek ervoor welke kleuren we hoe ervaren.
Als je een sterk verlangen hebt, dan komt dat van marzoek.
Osmo betekent: alles dat mij doet ervaren.
Als ik naar een kopje kijk is er veel voor nodig om dat mogelijk te maken.
Het kopje zelf is er voor nodig. De tafel waar het op staat. Het licht van het kopje naar mijn oog. Mijn oog is nodig. De pupil, de lens, het oogvocht, het netvlies, de oogzenuwen, de hersendelen die de signalen uit het oog verwerken. En daar gebeurt iets magisch en dan ervaar je het.
Mu betekent: alles wat ik nu ervaar.
Onze kat, die ik nu zie, zit in mu. De lamp boven de tafel zit er in, de tafel ook. Mijn gedachte over de volgende zin, ook mu. Mijn handen die ik zie, mijn adem die ik voel. De warmte van de kamer. Alles.
Mijn persoonlijke hele wereld, dat is mu.
Morgen is mu alweer een beetje anders.
En jouw mu, ook al anders.
Ik ben altijd een beetje verbaasd hoe asociaal het leven kan zijn. Als een mens sterft kan het goed dat bij de buren de jonge kinderen volledig vrolijk zijn. Ze leven alsof er niets aan de hand is.
Pu betekent: alles wat ik nu niet weet of begrijp.
En dat is best veel. Ik snap er niet zoveel van.
Waarom leef ik? Bijvoorbeeld. Pu.
Ook mijn relatie is pu. Kinderen opvoeden, geld verdienen, allemaal pu.
Kan morgen anders zijn. Dat hoort bij pu, het verandert.
Het kan ook voor jou anders zijn, dat hoort er ook bij. Pu is persoonlijk.
We hebben allemaal onze verzameling pu.
Wanneer je het woord pu gaat gebruiken, merk je dat het overal is.
Het wordt onderdeel van je dagelijkse leven.
De Mirdan-filosofie bestaat uit 4 woorden.
Vier nieuwe woorden die de wereld op een andere manier ordenen.
De woorden zijn: pu, mu, osmo en marzoek.
Pu
Pu betekent: Alles wat ik nu niet weet of begrijp.
Dat is in mijn geval nogal veel. Ik begrijp er maar weinig van.
Opeens leef je en dan gebeurt er van alles. Waarbij je dan ook nog beseft dat het elk moment weer kan eindigen. Raar, met veel pu.
Mu
Alles wat ik nu ervaar.