De Professionele Niet Weten Kaart

  • Gewijzigd op: 19 augustus 2015
  • Door: hans

Niet weten tijdens het werk.

Tot nog toe heb ik 3 verschillende vormen van niet weten waargenomen, deze wil ik graag in kaart brengen. Door dit in kaart te brengen wil ik proberen de bijbehorende angst weg te nemen en openheid bevorderen.

1) niet weten tijdens een project. Het kan voorkomen dat er bij een project iets is dat (tijdens het begin) niet helemaal duidelijk is.Dit kan te maken hebben met de natuur van een project zoals bijvoorbeeld software ontwikkeling projecten waarvan je van te voren weet hoe je het meeste gaat doen maar misschien zijn er nog een aantal dingen waarbij je de oplossing nog niet bedacht hebt. Door openlijk aan te geven dat je dat nog niet weet, kun je in ieder geval beginnen met deze in kaart te brengen en in je project plan mee nemen en daardoor in de gaten houden.

2) niet weten als bedrijf of als afdeling. We zitten in een periode van grote verandering, misschien gaat je bedrijf of afdeling een periode van re-organisatie door. Management kan datgene wat ze simpelweg niet weten in kaart brengen, dit helpt management want het creert en nieuw overzicht en kan dit delen met werknemers. Door eerlijk hierover te praten creeer je openheid en transparantie. Dit kan voor iedereen en zeker ook voor management een eng process zijn maar als je die stap durft te nemen dan betrek je je werknemers dichter bij de toekomst van je bedrijf.

3) niet weten als persoon in de werkplaats. Het kan simpelweg zo zijn dat iemand je iets vraagt en dat je het antwoord gewoon niet weet. En dan ? Verzin je wat ? Het zou voor jezelf en je collega's beter zijn als je gewoon kan zeggen; ik weet het niet. Daarna kun je dan zeggen, ik zoek het uit, of je zet het op de kaart, waarschijnlijk is er iemand anders die het antwoord wel weet. Door het persoonlijk niet weten te delen en in op de kaart te zetten is de kans groter dat het antwoord wel gevonden wordt en waarschijnlijk sneller. Er zijn meer persoonlijk niet weten situaties mogelijk, misschien weet je niet wat je moet doen om die promotie te krijgen, door dit in kaart te brengen krijg je een nieuw inzicht in wat je kan doen om dat niet weten om te zetten naar wel weten.

Met name tijdens het werk is het belangrijk om niet weten te accepteren, hiermee creeer je namelijk een nieuw inzicht en kun je onder andere risico's beter controleren. Je voorkomt ook verassingen zowel als bedrijf en als persoon binnen een bedrijf.

 

reference: 
Nederlands